Güvenli Tüketim İpuçları
Kendiniz ve sevdikleriniz için yemek hazırlarken, belirli güvenlik uygulamalarını tutarlı bir şekilde takip etmek her zaman önemlidir. İster meyve ve sebze, ister kırmızı et ve kanatlı etler olsun, bütün bunlar insan sağlığına etki ederek çeşitli hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalar görülebiliyor. Ancak, riski azaltmak için alabileceğimiz çok sayıda önlem mevcut.
Dört basit yöntem ile hastalık riskini azaltabilir, yiyecekleri her zaman güvenli bir şekilde muhafaza edip pişirebiliriz.
- Temizlik,
- Kategorize,
- Pişirme
- Muhafaza
Temizlik
Yiyeceklere temas etmeden önce ve yemek hazırlama esnasında, farklı yiyeceklerle temas ettikten sonra, mutlaka eller yıkanmalıdır.
Dondurulmuş ve taze ürünler de dahil olmak üzere çiğ et veya kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra ellerinizi, mutfak tezgahını, kesme tahtalarını ve mutfak eşyalarını sabun ve sıcak suyla iyice yıkayın.
Farklı çiğ et veya kümes hayvanını hazırlarken, her birisi için kesme tahtanızı mutlaka yıkayın.
Kategori
Özellikle et ürünlerini saklarken birbirine temas ettirmekten kaçının.
Market alışveriş sepetinizde, market poşetlerinizde, mutfağınızda ve buzdolabınızda çiğ et ürünlerini, kümes hayvanlarını, deniz ürünlerini ve yumurtaları diğer yiyeceklerden ayırın.
Taze meyve ve sebze ürünleri için ayrı; çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri için ayrı bir kesme tahtası kullanın.
Çiğ kümes hayvanlarını lavabonuzda durulamayın- bu işlem bakterileri yok etmez. Bu durum aslında, çiğ etlerin sularınının lavabonuzun etrafına, tezgahınıza veya yemeye hazır yiyeceklerin üzerine yayılmasına sebep olabilir. Çiğ et ve kümes hayvanlarındaki bakteriler ancak güvenli bir iç sıcaklığa kadar pişirildiğinde yok edilebilir.
Pişirme
Tavukları iyice pişirin. Kümes hayvanları başta olmak üzere et ürünleri, her zaman en az 75 °C iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Pişirildikten sonra ise maksimum iki saat içerisinde tüketilmelidir. Eğer hemen tüketilmeyecekse güvenli şekilde soğutulmalı ve buz dolabına kaldırılmalıdır.
Pişirme esnasında kümes hayvanlarının rengi, güvenli sıcaklığa ulaştığının kesin bir işaretini vermeyebilir. Bu sebepten bir gıda termometresi kullanılarak, kümes hayvanlarının 75 °C’lik güvenli bir minimum iç sıcaklığa ulaştığı doğru bir şekilde belirlenebilir.
Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için hazırlanan yemeklerde özellikle dikkat edilmelidir.
Bir restoranda, az pişmiş kümes hayvanı servis edilirse, mutlaka daha fazla pişirmeleri için iade edilmelidir.
Muhafaza
Markette alışveriş yaparken, özellikle kümes hayvanları sepete en son eklenmelidir. Eve geldikten sonra da en kısa sürede soğutulmalı veya dondurulmalıdır. Bu sayede et ürünlerini güvenli şekilde muhafaza edebilirsiniz
Pişirdikten sonra, yenmemiş kümes hayvanlarını iki saat içinde soğutun. Dolaba kaldırdığınız ürünler, iki ila üç gün boyunca yemek için güvenli tazeliğini muhafaza edecektir.
Buzdolapları, sıcaklığı 4 °C veya altında tutacak şekilde ayarlanmalıdır.
Dondurulmuş kümes hayvanlarını buzdolabında veya soğuk suda eritin.
Açık havada mangal yaparken kümes hayvanlarını, pişirmeye hazır olana kadar buzdolabı soğukluğunda muhafaza edin. Izgarada pişirmiş olduğunuz tavuğu, çiğ tavuğu ızgaraya taşımak için kullandığınız tabağa koymayın.
Marine edeceğiniz kümes hayvanlarını, en fazla iki gün olmak suretiyle buzdolabında muhafaza edin. Yani marine süresi iki günü geçmemelidir.